RSS

Zlice od opaka

01 maj

Mnogo puta sam bio u prilici da skačem u pomoć porodici, poznanicima i klijentima oko raznih problema koje su „zakačili“ na ovaj ili onaj način. Vjerovatno će se većina složiti da je u najvećem broju slučajeva „prehlada“ došla sa interneta.

Ima mnogo načina da gvožđurija naglo dobije temperaturu i kašlje iz petnih žila.Recimo, nešto tako bezazleno (?) kao krekovi, čitovi i ostali arsenal strastvenih igrača. Kako? Pa eto, kojem poštenom „konzumeru“ zabavne elektronike pada na pamet da razbija zaštitu koju su osmislili profesionalci kako bi nekako sačuvali vrijednost svog rada. Sigurno se radi o Robin Hud sindromu, otmi bogatima da bi dao siromašnima. Ko danas u doba krize ima para da kupuje igrice? Hvala ti o presvjetli Mr. Hakeru, uštedili smo. Ali jeli baš tako?

Nesporno je da takvi entuzijasti imaju ogromno znanje, ali i da su na, eto, malo iskrivljen način željni slave. U najblažoj varijanti, uz krek će priložiti .diz i .nfo fajlove da se pohvale: Another fine crack by…

Ali ok, svi manje više znamo za antiviruse, antibiotike i ostale lijekove. Možemo se u njih pouzdati, jer je ovaj ili onaj dobio prestižne nagrade od PCWorld ili ima visok World Antivirus Ranking. Koliko nas je naviklo da ponekad i frenetično klikće: Yes, Ok, ma Vjerujem, Dozvoli, uf Nema Certifikat, Ajde Više, koooonačno Doom&Havok.

I? Sve je ok?!? Sve radi… Igrica ima strava grafiku… Wow, kako je dobra… Nisam ni primjetio da je prošlo toliko vremena… Jedna puna pepeljara, ispijene šolje kafe i xx sati kasnije nećemo se ni sjećati da je tamo neki krek toliku uzbunu digao našem vjernom antivirusu. Bićemo srećni da smo imali tu privilegiju da igramo to vrhunsko dostignuće multimedijalne zabave. Hm… A možda ne bi bilo loše da malo povirimo i ispod haube. Kako je taj genijalac postigao da nam omogući ovo čudo tehnike?

Najkraće rečeno, ako je igrica u saradnji sa operativnim sistemom (Windows) Berlinski zid, naš spasioc je buldožerom probio negdje rupu u zidu i omogućio da i vi prebjegnete na Zapad. Živio pad diktature!

A rupa? Rupa tu, rupa tamo, ko će to da primjeti. A mi smo to čak i dozvolili (to je bio onaj dio: Yes, Agree, Allow…).

Pitam ja vas, ako malo češće razbijamo zid, oće li uskoro da bude promaja i da ulazi raznorazna sitna i krupna divljač. Ja sam tokom ovih godina imao prilike da shvatim odgovor na ovo pitanje, a vi malo razmislite…

To be nastavljeno…

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 01.05.2010 in Pazi Mirko metak... Hvala Slavko!!!

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: