RSS

Cimni me, cimni, za … me štipni…

01 maj

Već smo deseta godina u XXI vjeku, skoro vijek nakon što su poštovana gospoda Westinghouse, Edison i Tesla prošli sito i rešeto radi moderne budućnosti – u ovom slučaju struje.

Oni koji malo pažljivije prate dešavanja u svjetu nauke, vjerovatno su zapazili da se prilično zahuktala tehnologija bežičnog prenosa energije. Na sadašnjem nivou uspjevaju da napajaju mobilne telefone, laptopove – uglavnom manje potrošače i na jako malim daljinama. Iako smo još uvjek veoma daleko od Teslinih zamisli, to je nešto što već polako ulazi u komercijalnu upotrebu.

Da li je prošlo dovoljno vremena da ožive ideje stare gotovo 1 vijek. Sasvim sigurno, naučnici na tome vrlo vrijedno rade. Međutim, iako je neporeciv tehnološki napredak, nama će na ovim prostorima trebati još jako dugo da barem izdaleka pratimo sva ta čuda nauke.Na primjer, mnogi se sjećaju kako se naš narod dovijao u doba modema (Dial up-a) sa dotrajalim telefonskim linijama, kada su zalivali drvene telefonske stubove da bi dobili dobar signal. Sličan kvalitet nas donekle prati i danas sa super brzim ADSL-om i drugim vezama. Malo, malo pa imamo prekid uslijed radova, nekvalitetnih završetaka mreže, prekopavanja i drugih muka. Naravno, onda se ne možemo začuditi da je slično je i sa strujom, koja iako je mora se priznati sve kvalitetnija (i skuplja) i dan danas zna da nas iznenadi, cimne, nestane…

To me i dovodi do današnjeg teme. U suštini, radi se o veoma kratkom Tips&Tricks koji zna da bude vrlo koristan u ovim našim krajevima, upravo zbog variranja napona. Obzirom da elektronika nije imuna na šokove, može da vam se desi da računar (ili neki drugi elektronski  uređaj) počne da se ponaša blago rečeno čudno: ne rade USB uređaji, programi odjednom počinju da izbacuju greške i slično. Jedno od oprobanih rješenja je da ugasite računar, izvučete kabl od struje i upalite računar „na prazno“. Vratite kabl od struje u računar i velika je vjerovatnoća da će nestati prije navedeni problemi. Da ne bi ispalo da je za ovakve probleme kriva isključivo elektro-distribucija, želio bih napomenuti da za svaki slučaj provjerite da li ste dobro i čvrsto spojili kabl za napajanje računara, što takođe zna da bude čest uzrok problema – varničenja i slično.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 01.05.2010 in Gvožđurija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: